Izazovi u laboratorijskoj dijagnostici autonomne sekrecije kortizola kod pacijenata sa adrenalnim incidentalomimaa: Diagnosis of autonomous cortisol secretion - Antonić, Tamara; Petrović Mucok, Ana; Stefanović, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2022)
Adrenalni incidentalomi predstavljaju vizuelizacionim tehnikama slučajno otkrivene tumore nadbubrežne žlezde, bez prethodne sumnje na postojanje poremećaja funkcije ili bolesti nadbubrega. 80-90% adrenalnih incidentaloma predstavljaju benigne tumore, koji su u preko 70% slučaja nefunkcionalni, dok je kod oko 15% pacijenata sa benignim adrenalnim incidentalomima dokazana autonomna sekrecija kortizola. Iako su rezultati većeg broja istraživanja ukazali na veći kardiometabolički rizik kod pacijenata sa autonomnom sekrecijom kortizola, još uvek ne postoji jasan konsenzus o biohemijskim kriterijumima za postavljanje dijagnoze autonomne sekrecije kortizola kod pacijenata sa adrenalnim incidentalomima. U ovom radu su opisane osnovne prednosti i nedostaci različitih laboratorijskih testova koji sе koriste za postavljanje dijagnoze autonomne sekrecije kortizola.
Keywords: adrenalni incidentalomi; kortizol; niskodozni deksametazon supresioni test