Biomarkeri statusa vitamina D kod zdravih odraslih osoba: povezanost sa serumskim lipidnim parametrima – pilot studija - Zeljković, Aleksandra; Vladimirov, Sandra; Gojković, Tamara; Vekić, Jelena; Mihajlović, Marija; Spasojević-Kalimanovska, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2022)
Deficijencija vitamina D je jedan od značajnih izazova za zdravstvene sisteme današnjice. Tradicionalno, status vitamina D se procenjuje na osnovu određivanja koncentracije njegovog 25-hidroksi metabolita (25(OH)D), ali novi podaci ukazuju na potencijalni značaj 24,25(OH)2D i odnosa 25(OH)D/24,25(OH)2D (VDMR). Danas je široko prihvaćeno da biološka uloga vitamina D uveliko prevazilazi njegove efekte na koštani promet. Međutim, još uvek nije u potpunosti jasan uticaj vitamina D na energetski metabolizam i izmene lipidnog statusa. U ovom istraživanju ispitivali smo povezanost između statusa vitamina D, procenjenog na osnovu nivoa 25(OH)D3 i 24,25(OH)2D3 koji su određeni metodom tečne hromatografije – tandem masene spektrometrije, te VDMR sa standardnim i novim parametrima lipidnog statusa. Ispitivani analiti određeni su kod 89 zdravih odraslih osoba. Naši rezultati ukazuju na povećan udeo malih gustih LDL čestica (sdLDL) kod osoba sa deficijencijom vitamina D. Koncentracije 25(OH)D i 24,25(OH)2D su bile nezavisno povezane sa relativnim udelom sdLDL (β: -0,410; SE: 0,154; P=0,010; i β: -2,041; SE: 0,969; P=0,039, redom). Uočena je pozitivna korelacija između VDMR i relativnog udela HDL 3a (ρ=0,251; P=0,024). VDMR je snižen kod osoba sa deficijencijom vitamina D (P=0,001), što implicira njegov značaj kao potencijalnog biomarkera. Detaljno ispitivanje novih biomarkera statusa vitamina D i parametara lipidnog profila može biti korisno u proceni individualnog rizika za razvoj kardiometaboličkih poremećaja.
Keywords: biomarkeri statusa vitamina D; 25(OH)D3; 24,25(OH)2D3; VDMR; sdLDL; parametri proširenog lipidnog statusa