Toksičnost endokrinih ometača tokom perioda razvoja: Izazovi i budući pravci - Pizent, Alica (Arhiv za farmaciju, 2021)
Majčina izloženost brojnim hemikalijama koje mogu delovati kao endokrini ometači može imati značajan uticaj na postnatalno zdravlje potomstva i povećati opasnost od zdravstvenih poremećaja i bolesti u odrasloj dobi. Poslednjih decenija se ulažu dodatni napori da se bolje shvati rizik koji izloženost endokrinim ometačima nosi za ljudsko zdravlje. Ovaj rad daje kratak pregled izazova s kojima se istraživači i dalje suočavaju pri izboru odgovarajućih epidemioloških metoda i dizajna istraživanja kako bi identifikovali endokrine ometače i procenili njihovo delovanje na zdravlje tokom osetljivog perioda rasta i razvoja. Među najveće izazove ubraja se izbor reprezentativnog biomarkera koji odražava fetalnu internu dozu biološki aktivne supstance ili njenog metabolita koja se može povezati sa štetnim delovanjem na zdravlje, s obzirom na varijabilnost nivoa i trajanja izloženosti, kao i na postojanje vremenskog razmaka do pojave štetne posledice. Potrebno je da buduća istraživanja posvete više pažnje pronalaženju činilaca koji doprinose interindividualnoj varijabilnosti u osetljivosti na delovanje endokrinih ometača i drugih zagađivača, kao i razvoju zdravstvenih poremećaja i bolesti u odrasloj dobi.
Keywords: Endokrini ometači; razvojno poreklo zdravlja i bolesti; epidemiološka istraživanja; biomonitoring; biomarkeri