Endocrine disruption by PFAS: a major concern associated with legacy and replacement substances - Panieri, Emiliano; Buha Djordjević, Aleksandra; Saso, Luciano (Arhiv za farmaciju, 2021)
Zahvaljujući svojim izuzetnim svojstvima, raznovrsnoj primeni i hemijskoj stabilnosti, per- i poli-fluoralkil supstance (PFAS) se decenijama koriste u najrazličitijim procesima i proizvodima. Međutim, sve se više govori o tome da ove supstance mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi i živih organizama usled svoje postojanosti, sposobnosti prenošenja na velikim udaljenostima i tendencije da se akumuliraju u živim organizmima. Iz ovog razloga, širom EU činjeni su određeni napori da se identifikuju alternativni molekuli, kraćeg ugljeničnog lanca i teoretski bezbednijeg profila, koji bi mogli da zamene prethodnu generaciju tradicionalnih PFAS supstanci. Nažalost, ova strategija nije bila u potpunosti uspešna, te PFAS supstance i dalje predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost. Između ostalog, jedan od aspekata koji dobija na značaju su i štetni efekti koje i tradicionalne i alternativne PFAS supstance mogu imati na endokrini sistem, naročito kod osetljivih podgrupa stanovništva. U ovom preglednom radu je dat kratak rezime svojstava PFAS supstanci, njihove upotrebe i sudbine u životnoj sredini, sa fokusom na njihovo dejstvo na reproduktivnu sposobnost i plodnost ljudi, metabolizam i gojaznost, kao i na tiroidnu funkciju.
Keywords: PFAS; zdravlje ljudi; ometanje endokrine funkcije; životna sredina