PRIRODNI DUBOKI EUTEKTIČKI RASTVARAČI – ZELENA ALTERNATIVA U EKSTRAKCIJI I SEPARACIJI - Marcic, Christophe (Arhiv za farmaciju, 2021)
U okviru analitičkog postupka, jedan od najvažnijih koraka je ekstrakcija ciljanih molekula iz matriksa uzorka. U ovom koraku često se koriste organski rastvarači koji u različitom stepenu mogu biti toksični za okolinu i analitičara. Pored toga, u in vitro ili in vivo ispitivanjima, najčešće je potrebno da se ekstrakt dobijen organskim rastvaračem razblaži kako bi se smanjila toksičnost rastvarača prema živim ćelijama. Zbog toga su analiti u ekstraktu često isuviše razblaženi za testiranje njihove biološke aktivnosti.Sve je veći interes analitičara da analitičke postupke učine više “zelenim”, kako bi se smanjio njihov negativan uticaj na prirodnu sredinu i kako bi se poboljšala zdravstvena bezbednost korisnika. Jedna od strategija kojom se može smanjiti uticaj štetnih rastvarača na okolinu je zamena klasičnih organskih rastvarača (npr. acetonitrila i metanola) “zelenijim” rastvaračima.Tokom poslednjih petnaest godina razvija se nova klasa rastvarača: duboki eutektički solvensi (DES). Zbog njihove manje toksičnosti, upotreba DES kao alternative organskim rastvaračima odgovara principima zelene hemije. DES predstavljaju smešu dva jedinjenja: donora vodonične veze i akceptora vodonične veze (obično su oba jedinjenja, ili najmanje jedno od njih, čvrsti na sobnoj temperaturi), koji se povezuju vodoničnom vezom. Ukoliko ova jedinjenja predstavljaju primarne metabolite (amino kiseline, šećeri, derivati holina,...), rastvarači se označavaju kao prirodni DES (eng. natural DES – NaDES).U ovoj prezentaciji biće reči o sintezi, osobinama i primeni NaDES u ekstrakciji i razdvajanju (hromatografiji) molekula od biološkog značaja. Prvi cilj ovakvih ispitivanje je odabir i sinteza NaDES koji efikasno ekstrahuju biološki značajne molekule (terpene, polifenole...) iz biljaka. Drugi cilj je da se biološkim testovima ispita toksičnost NaDES i da se odaberu rastvarači najmanje toksičnosti prema kuturi ćelija. Treći cilj je da se izvrši hromatografska analiza (GC i/ili HPLC) spregnuta sa masenom spektrometrijom ili specifičnim detektorima bioaktivnih molekula uz zamenu organskih rastvarača prirodnim eutektičkim solvensima.