EKSTRAKCIJA I ODREĐIVANJE BETA-KAROTENA U KOZMETIČKIM PREPARATIMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA I BRŽE TAMNJENJE KOŽE - Denić, Marko; Sunarić, Slavica; Savić, Irena (Arhiv za farmaciju, 2021)
Beta-karoten je pigment iz grupe karotenoida, dokazano koristan u nezi, zaštiti i poboljšanju potamnjivanja kože izložene UV zracima. U formulacijama kozmetičkih preparata se može dodati u prirodnom ili sintetskom obliku, pri čemu se kao izvori beta-karotena najčešće koriste biljni ekstrakti ili ulja. Proizvođači često ističu njegovo prisustvo u svojim kozmetičkim linijama, ali podaci o  dozvoljenoj ili preporučenoj koncentraciji beta-karotena u kozmetičkim preparatima ne postoje u dostupnoj literature (1,2). Cilj ovog rada je bio određivanje sadržaja beta-karotena u nekim formulacijama kozmetičkih preprata za zaštitu od sunca i brže tamnjenje kože, dostupnih u lokalnim apotekama i drogerijama, radi potvrđivanja prisustva i utvrđivanja koncentracije beta-karotena u finalnim formulacijama ovih preparata. Pored toga, razvijena je i optimalna metoda ekstrakcije u predtretmanu kozmetičkih krema, losiona i ulja u svrhu njihove spektrofotometrijske analize. Za analizu je korišćeno sedam različitih komercijalnih preparata za zaštitu kože od sunca i brže potamnjivanje, nabavljenih u lokalnim apotekama i drogerijama. Priprema uzoraka za analizu izvršena je ekstrakcijom pomoću različitih smeša organskih rastvarača. Analiza pripremljenih uzoraka je vršena pomoću UV/VIS spektrofotometra na talasnoj dužini od 453 nm, korišćenjem metode kalibracione prave. Efikasnost ekstrakcije je testirana za osam kombinacija smeša organskih rastvarača. Smeša rastvarača dihlormetan: apsolutni etanol (7:3, v/v) pokazala se kao najprikladnija i najefikasnija za ekstrakciju beta-karotena iz analiziranih kozmetičkih proizvoda. Sadržaj beta-karotena bio je u rasponu od 9,43±0,77 mg/100 g do 85,86±4,17 mg/100 g. Uopšteno, proizvodi namenjeni bržem tamnjenju kože sadržali su veće količine beta-karotena od proizvoda čija je primarna svrha zaštita kože od UV zračenja. Značajne razlike nađene su i u zavisnosti od tipa formulacije, kao i od oblika dodatog beta-karotena. Preparati tipa krema i losiona sadržali su nešto veće količine beta-karotena od preparata tipa ulja, a najveće količine su postignute kombinovanim dodavanjem obogaćenih biljnih ekstrakata i sintetskog oblika beta-karotena u preparat. Predložene metode ekstrakcije i spektrofotometrijske analize uspešno su primenjene za određivanje beta-karotena u svim analiziranim uzorcima, ali njegov sadržaj u kozmetičkim proizvodima dostupnim na našem tržištu značajno varira. Radi osiguranja i detaljnije potvrde njihove efikasnosti i kvaliteta, dalja istraživanja bi trebalo usmeriti ka utvrđivanju optimalnih koncentracija beta-karotena u kozmetičkim preparatima.