ODREĐIVANJE MINERALNOG SASTAVA SORTE RED POOL CRVENE RIBIZLE (RIBES RUBRUM L, GROSSULARIACEAE) - Cvetković, Maja; Ilić, Dušan; Petrović, Sanja; Miladinović, Bojana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Crvena ribizla (Ribes rubrum L, Grossulariaceae) predstavlja veoma cenjenu vrstu zbog hranjivih i zdravstvenih benefita njenih sokova i plodova (1). Širok spektar hranjivih jedinjenja (ugljeni hidrati, vitamini, minerali, organske kiseline), kao i antioksidativnih komponenti (polifenoli i vitamin C) čine crvenu ribizlu jednom od najznačajnih biljnih vrsta (2). Jedinstvena boja, miris, ukus i sadržaj bogat mineralima i vitaminima ubraja ovu biljnu vrstu u izvore funkcionalne hrane i nutriceutike. Veliki izazov za naučnike na polju nutricionizma, hemije hrane i fiziologije je određivanje optimalnog unosa prirodnih antioksidanata i mineralnih komponenti putem funkcionalne ishrane (3). Cilj ovog istraživanja bio je određivanje mineralnog sastava soka crvene ribizle, vrste Red Pool, kako bi se mogla proceniti njegova primena u ishrani, kozmetologiji i farmaciji. Vršeno je određivanje 22 elementa (Ag, As, Ba, Ca, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, K, Li, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Sr, Tl, Zn, Si, P i S). Priprema uzorka za analizu vršena je vlažnom digestijom, nakon čega je koncentracija elemanata određivana metodom indukcije spregnutom plazmom – optičko-emisionom spektrometrijom (ICP-OES). Rezultati su prikazani u Tabeli 1 (vidi pdf verziju).Sadržaj mineralnih elemenata opada sledećim redosledom: K>P>Ca>S>Mg>Na>Sr>Fe>Cu>Zn>Si>Ba>Li>Mn>Ni. Dobijeni rezultati su pokazali odsustvo elemenata kao sto su Cd, Pb i As. Ovo je značajno, jer njihovo taloženje i akumulacija u zemljištu može uticati na kvalitet povrća i voća, a takođe pokazuju i izuzetnu toksičnost i pri jako niskim koncentracijama. Takođe, u uzorku soka nisu detektovani ni Ag, Co, Cr i Tl. Od makronutrijenata, plodovi crvene ribizle sadrže najviše koncentracije K, P, Ca, Mg i Na, koji izazivaju brojne fiziološke efekte kod ljudi. Takođe, ispitana vrsta sadrži značajne količine esencijalnih minerala (Fe, Zn i Cu), koji su veoma bitni za poboljšanje opšteg stanja organizma. Dobijeni podaci potvrđuju da crvena ribizla predstavlja dragocen izvor hranjivih sastojaka. Kako smo ispitivanjem utvrdili da sok crvene ribizle ne sadrži toksične metale, njegova primena u kozmetolgiji, farmaciji i ishrani je moguća. S obzirom da sadržaj toksičnih metala, kao i sam mineralni sastav zavise od stanja životne sredine i od podneblja gajenja same biljke, uvek se preporučuje oprez pre upotrebe.