Lactobacillus plantarum BGPKM22 I Lactobacillus brevis BGZLS10-17 SPREČAVAJU LPS-INDUKOVANU TRANSLOKACIJU TRANSKRIPCIONOG FAKTORA NF-kB U JEDRA HUMANIH BRONHIJALNIH EPITELIJALNIH ĆELIJA - Stanković, Marija; Veljović, Katarina; Kojić, Snežana; Dunjić, Sofija; Golić, Nataša (Arhiv za farmaciju, 2021)
Lactobacillus spp. je jedna od bakterija mlečne kiseline (BMK), prirodno prisutna u svežem mleku i mlečnim proizvodima. BMK predstavljaju normalnu mikrobiotu pluća kod zdravih ljudi. S druge strane, hronične plućne bolesti, npr. HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća), astma, bronhiektazije, i slično karakteriše smanjenje plućne mikrobiote (1). Takođe, ono što karakteriše hronične plućne bolesti je stalna inflamacija koja se ne može u potpunosti kontrolisati antiinflamatornom terapijom (2). Pošto su BMK poznate po svom povoljnom uticaju na   zdravlje ljudi, pretpostavili smo da autohtoni sojevi BMK, izolovani iz tradicionalnih domaćih sireva sakupljenih sa posebnih ekoloških područja u zemljama Zapadnog Balkana, mogu da ublaže inflamaciju u hroničnim plućnim bolestima. Cilj ovog istraživanja je bilo ispitivanje sposobnost prirodnih izolata BMK da inhibiraju aktivnost proinflamatornog transkripcionog faktora NF-kB u humanim bronhijalnim epitelijalnim ćelijama.Humane bronhijalne epitelijalne ćelije, BEAS-2B, su bile pretretirane prirodnim izolatima BMK, u odnosu 1:10, a zatim tretirane lipopolisaharidom (LPS). Ćelije su fiksirane i imunohemijski obojene anti-NF-kB antitelom. Translokacija NF-kB u jedro je detektovana konfokalnim mikroskopom (Leica SP8). Signal u jedrima je kvantifikovan primenom programa LAS X.Intenzitet signala jedarnog NF-kB u BEAS-2B ćelijama tretiranim Lactobacillus brevis BGZLS10-17 sojem i LPS je bio značajno manji nego u kontrolnom uzorku, odnosno BEAS-2B  LPS tretiranim ćelijama (14,6±1,2 vs. 19,0±1,9; p=0,026). Takođe, intenzitet signala jedarnog NF-kB u bronhijalnim ćelijama tretiranim Lb. plantarum BGPKM22 sojem i LPS je bio značajno niži u poređenju sa kontrolom (13,0±2,4 vs. 22,5±3,4; p=0,017).Rezultati našeg istraživanja su pokazali da izlaganje ćelija humanog bronhijalnog epitela izolatima BMK, Lb. brevis BGZLS10-17 i Lb. plantarum BGPKM22, sprečava LPS-indukovanu jedarnu translokaciju NF-kB. Proinflamatorni transkripcioni faktor NF-kB je aktiviran u hroničnim plućnim bolestima i uključen u amplifikaciju inflamatornog odgovora u plućima. Takođe, NF-kB ima važnu ulogu u akutnim pogoršanjima hroničnih bolesti pluća koja su povezana sa značajnim morbiditetom i mortalitetom (2). Stoga autohtoni izolati Lb. brevis BGZLS10-17, iz 10 dana starog kravljeg sira sa Zlatara, i Lb. plantarum BGPKM22, iz kiselog mleka iz Pirota, koji redukuju aktivnost NF-kB in vitro, mogu biti upotrebljeni za ublažavanje znakova hroničnih plućnih bolesti.