TEKSTURNE KARAKTERISTIKE EMULGELOVA SA DERIVATIMA CELULOZE - Stolić, Aleksandra; Martinović, Milica; Nešić, Ivana; Djokić, Jovana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Мetoda analize profila teksture (TPA) povezuje mehaničke karakteristike uzoraka sa njihovim senzornim osobinama i pruža objektivan uvid u teksturu ispitivanog sistema (1). Izborom odgovarajućih ugušćivača, kao i upotrebom u optimalnoj koncentraciji, utiče se na stabilnost, efikasnost, aplikativnost i senzorne osobine kozmetičkih emulzija, gelova i emulgelova (2). Često se upotrebom jednog sredstva za modifikaciju viskoziteta (ugušćivanje), ne postižu zadovoljavajući senzorni parametri formulisanog sistema, pa se mogu koristiti njihove kombinacije (3).Cilj ove studije bio je ispitivanje teksturnih karakteristika ulje-u-vodi emulgelova, koji kao ugušćivač sadrže natrijum- karboksimetilcelulozu (NaCMC) u koncentraciji od 1% m/m, odnosno kombinaciju NaCMC (0,5% m/m) sa HEC (0,5% m/m) i HPMC (0,5% m/m). Za izradu emulgelova, pored ugušćivača, korišćeni su i sledeći sastojci: kaprilno/kaprinski trigliceridi, izopropil miristat, maslinovo ulje, propilen glikol, fenoksietanol i etilheksilglicerin kao konzervansi i cetearil alkohol (i) koko-glukozid i miristil alkohol (i) miristil glukozid, kao emulgatori. Teksturni parametri: adhezivnost, kohezivnost i čvrstina određeni su primenom Brookfield-ovog CT3 analizatora teksture (1). Merenja odgovarajućih parametara izvršena su nakon izrade, kao i nedelju dana, mesec dana i tri meseca nakon izrade emulgelova. Rezultati merenja pokazali su da su niže vrednosti adhezivnosti imali kremovi koji sadrže HEC i HPMC u kombinaciji sa NaCMC, iz čega se zaključuje da je zamena jednog dela NaCMC drugim ugušćivačem dovodila do smanjenja lepljivosti izrađenih emulgelova. Dodavanje drugog polimera nije uticalo na kohezivnost emulgelova, na šta ukazuju slične vrednosti ovog parametra. Čvrstina emulgelova je niža kod uzoraka koji sadrže kombinaciju NaCMC sa drugim polimerima, što omogućava njihovu lakšu razmazivost prilikom aplikacije. Dobijene vrednosti pokazuju da kombinovanje navedenih ugušćivača u formulaciji emulgelova utiče na njihove teksturne karakteristike i da se optimizacijom odnosa korišćenih ugušćivača može uticati na formiranje strukture sistema sa povoljnijim/željenim teksturnim, a posledično i senzornim osobinama.