Modelovanje u farmakoekonomskim evaluacijama lekova - Lakić, Dragana; Stević, Ivana; Odalović, Marina; Tadić, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Ekonomske evaluacije u zdravstvu (ili farmakoekonomija u slučaju lekova) identifikuju, vrednuju i mere troškove i ishode alternativnih zdravstvenih tehnologija, i mogu se sprovoditi paralelno sa kliničkim studijama, ali se češće primenjuje modelovanje. Drvo odlučivanja i Markovljev model su dva najčešće korišćena modela u ekonomskim evaluacijama. Najveća prednost primene drveta odlučivanja je njegova jednostavnost, jasnoća i direktnost. Sa druge strane, najveća prednost Markovljevog modela je sposobnost da uključi kompleksne događaje u simulaciju, što je praktično nemoguće sa drvetom odlučivanja. Ekonomske evaluacije su obavezan zahtev u nekoliko procesa u cilju povećanja dostupnosti lekova u Srbiji. Kako bi se pokazala sadašnja farmakoekonomska prednost leka neophodno je sprovesti analizu uticaja na budžet i analizu troškovne isplativosti. Drugu analizu je neophodno sprovesti primenom odgovarajuće tehnike modelovanja. Međutim, kako ne postoje zvanične smernice o modelovanju i ekonomskim evaluacija, dokumentacija podneta od strane nosioca dozvole pokazuje značajno variranje. Budućnost modelovanja u farmakoekonomiji zavisi od istraživačkog interesa, pri čemu se razvijaju novi okviri i pristupi.
Keywords: farmakoekonomske evaluacije; modelovanje; drvo odlučivanja; Markovljev model