Pregled botaničkih karakteristika, hemijskog sastava, farmakološke aktivnosti i primene peršuna - Punoševac, Milka; Radović, Jelena; Leković, Aleksandra; Kundaković-Vasović, Tatjana (Arhiv za farmaciju, 2021)
Peršun je dvogodišnja aromatična biljka iz familije Apiaceae koju karakterišu nerazgranat koren, perasto deljeni listovi, štitaste cvasti i plod šizokarpijum. U svim delovima sadrži etarsko ulje, čije su glavne komponente fenilpropanska i terpenska jedinjenja. Bogat je flavonoidima i drugim polifenolnim jedinjenjima, sadrži furanokumarine, karotenoide, poliacetilene, a listovi su izvor vitamina i minerala. Hemijski sastav peršuna zavisi od brojnih faktora, pa tako postoje razlike u sastavu između ne samo različitih delova i varijeteta biljke, već i različitih uzoraka istih delova jednog varijeteta. Najzastupljenija jedinjenja peršuna su miristicin, apiol, 1-alil-2,3,4,5-tetrametoksibenzen, β-felandren, 1,3,8-p-mentatrien, β-pinen, terpinolen, apiin, oksipeucedanin i falkarinol. Peršun ima dugu tradiciju upotrebe u tretmanu poremećaja funkcije urinarnog trakta, a savremena in vitro i in vivo ispitivanja otkrivaju i brojne efekte koje poseduju različiti preparati peršuna kao što su diuretički, antiurolitijazni, hipourikemijski, hipolipidemijski, hipoglikemijski, hipotenzivni, antioksidativni, antiinflamatorni, antimikrobni i antiagregacioni. Danas, pored medicinske primene, peršun je jedna od najkorišćenijih začinskih biljaka.
Keywords: Petroselinum crispum; etarsko ulje; flavonoidi; antioksidansi