Uloga prava intelektualne svojine i sigurnosnih karakteristika pakovanja u prevenciji falsifikovanih lekova - Ancevska Netkovska, Katerina; Brezovska, Katerina; Geškovski, Nikola; Tonić Ribarska, Jasmina; Petrovska Jakimovska, Biljana; Achevski, Blagoj; Goračinova, Katerina (Arhiv za farmaciju, 2020)
Brzi rast falsifikovanih lekova u poslednje dve decenije stvorio je jedan od najvećih problema sa kojima se susreće farmaceutska industrija na globalnom nivou, što dovodi do gubitka prihoda, povlačenje proizvoda, gubitak vrednosti brenda itd. Međutim, ovo nije samo problem prava intelektualne svojine farmaceutske industrije, već je isto tako i problem regulatornih organa, čija najznačajnija obaveza je rizik javnog zdravlja. Proizvođači farmaceutskih proizvoda, zajedno sa distributerima, imaju bitnu ulogu u borbi protiv falsifikovanih lekova primenom različitih anti-falsifikovanih tehnologija za obezbeđenje lanca snabdevanja lekovima. Zaštita pakovanja lekova ima i specifičnu ulogu u procesu ravoja lekova, kao i u borbi protiv falsifikovanih lekova. Autentičnost leka i forenzičkih elemenata za zaštitu pakovanja mogu se potvrditi upotrebom različitih tehnologija. Praćenje i pronalaženje farmaceutskih proizvoda u lancu snabdevanja , vođenje elektronske evidencije svih faza distribucije i provera autentučnosti leka je ključni element i efikasno rešenje za pravovremeno otkrivanje falsifikovanih lekova i zaštite prava intelektualne svojine.
Keywords: prava intelektualne svojine; falsifikovanje; lekovi; pakovanje lekova