Preoperativna primena dabigatrana i njegovog specifičnog antidota idarucizumaba kod pacijenata sa nevalvularnom atrijalnom fibrilacijom - Tomić, Milan (Arhiv za farmaciju, 2020)
Dabigatran je rado korišćen novi oralni antikoagulantni lek pre svega zbog lakoće upotrebe, povoljnog farmakokinetičkog profila, smanjene verovatnoće za interakcije sa drugim lekovima, kao i zbog toga što ne zahteva rutinsko praćenje antikoagulacije. Sa sve većom primenom dabigatrana, važno je uzeti u obzir da on povećava rizik od krvarenja nakon nekih intervencija. Stoga, kada se koristi pre elektivnih ili hitnih intervencija, potrebno je uporediti rizik od tromboembolijskih događaja sa relativnim rizikom od krvarenja. Pre nego što je odobren, nedostatak specifičnog antidota bio je glavna prepreka širokoj upotrebi dabigatrana. U oktobru 2015. godine, na tržištu je predstavljen idarucizumab, fragment humanizovanog monoklonskog antitela koji može da preokrene antikoagulantnu aktivnost dabigatrana i koji se koristi u krvarenjima opasnim po život ili hitnim interverncijama.Ovde je opisana preoperativna primena dabigatrana, naše početno iskustvo sa upotrebom idarucizumaba kod pacijenata sa nevalvularnom atrijalnom fibrilacijom i predlog da se razmotri mogućnost reverzije antikoagulacionog dejstva dabigatrana kod ovih pacijenata. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se definisala optimalna perioperativna primena dabigatrana i ostalih novih oralnih antikoagulantnih lekova, posebno kod pacijenata sa visokim rizikom od krvarenja, i kako bi se utvrdilo da li je potrebno preoperativno sprovesti određene testove koagulacije.
Keywords: novi oralni antikoagulansi (NOAK); dabigatran; idarucizumab; atrijalna fibrilacija