Ne-vitamin K oralni antikoagulansi (NOAK) kod bolesnika sa moždanim udarom i atrijalnom fibrilacijom - Jovanović, Dejana (Arhiv za farmaciju, 2020)
Bolesnici sa atrijalnom fibrilacijom koji su preležali tranzitorni ishemijski atak ili ishemijski moždani udar imaju značajno povećan rizik za recidiv moždanog udara, zbog čega je neophodno uvesti oralne antikoagulanse. Ipak, dugotrajna primena oralnih antikoagulanasa povećava rizik od nastanka svih vrsta intrakranijalnih hemoragija. Prednost ne-vitamin K oralnih antikoagulanasa (NOAK) u odnosu na varfarin je da nose značajno manji rizik za hemoragijski moždani udar. Oni imaju prednost kod starijih osoba, kod bolesnika sa bolešću malih krvnih sudova mozga i kod pacijenata sa ranijom intracerebralnom hemoragijom. Vreme uvođenja NOAK posle ishemijskog moždanog udara zavisi od njegove težine i veličine i predloženo je da se upotrebljava pravilo “1-3-6-12” dana. Ponovno uvođenje NOAK kod bolesnika sa atrijalnom fibrilacijom i prethodnom intracerebralnom hemoragijom zavisi od njenog uzroka i treba ih uvesti posle 4-8 nedelja ukoliko je kardioembolijski rizik velik, a rizik za intracerebralnu hemoragiju mali.
Keywords: Ishemijski moždani udar; intrakranijalna hemoragija; ne-vitamin K oralni antikoagulansi; atrijalna fibrilacija