Procena pokazatelja kvaliteta medicinske nege za farmakoterapiju kod pacijenata sa ishemijskim moždanim udarom: bolnička studija - Levytska, Oksana; Hromovyk, Bohdan; Ryvak, Tetiana; Kostyana, Kateryna (Arhiv za farmaciju, 2020)
Ishemijski moždani udar spada u vodeće uzroke smrti i invaliditeta u svetu i Ukrajini. Stope preživljavanja zavise od kvaliteta pružene medicinske nege.Istraživanje je imalo za cilj da analizira kvalitet medicinske nege u vezi sa farmakoterapijom ishemijskog moždanog udara. Klinički pokazatelji kvaliteta su kvantitativni ili kvalitativni dokazi ili konsenzus sa direktnim uticajem na ishod.Šest se odnosi na farmakoterapiju akutnog  ishemijskog moždanog udara (trombolitička, antiagregaciona, antikoagulantna i terapija za snižavanje lipida propisana u različitim fazama boravka u bolnici) koja je ispitana u ovoj retrospektivnoj analizi 151 pacijenata jedne od specijalizovanih bolnica u gradu Lviv.Klinički pokazatelji kvaliteta medicinske nege pokazali su da je farmakološki tretman primenom antitrombotika (antiagregacionih lekova i antikoagulanasa) pri prijemu u bolnicu odgovarao standardima, a kvalitet je definisan kao visok sa stopama od 65,6% i 85,4% (od ukupnog broja pacijenata). Nakon otpusta, analiza farmakoterapije otkrila je probleme sa antitrombotskom (2 indikatora) i farmakoterapijom za snižavanje lipida (1indikator) sa stopama od 33,3% i 47,7%. Rezultati su pokazali  postojanje problema povezanih sa farmakoterapijom. Za poboljšanje kvaliteta medicinske nege predložene su korektivne mere   od tri algoritma.
Keywords: ishemijski moždani udar; kvalitet medicinske nege; lekovi; farmakoterapija; klinički indikator kvaliteta