Inhibitori faktora nekroze tumora–α i mehanizmi njihovog dejstva - Bufan, Biljana; Jančić, Ivan; Stojić-Vukanić, Zorica (Arhiv za farmaciju, 2020)
Faktor nekroze tumora (TNF)-α je citokin koji ima značajnu ulogu u patogenezi nekih autoimunskih/inflamatornih bolesti. Shodno tome, dizajnirani su biološki lekovi koji ciljano inhibiraju efekte koje on ostvaruje posredstvom svojih receptora. Do danas je odobreno pet lekova koji inhibiraju TNF-α: infliksimab, adalimumab, golimumab (monoklonska antitela), certolizumab pegol (pegilovani antigen-vezujući fragment imunoglobulina) i etanercept [TNF receptor 2-kristalizujući fragment (Fc) imunoglobulina fuzioni protein]. Takođe, brojni biosimilari ovih lekova su odobreni za primenu. Glavne indikacije za primenu anti-TNF-α lekova su: reumatoidni artritis, inflamatorne bolesti creva, psorijaza. Iako se TNF-α inhibitori više od dve decenije uspešno koriste u kliničkoj praksi, složeni mehanizmi njihovog delovanja još uvek nisu potpuno poznati. Naime, pokazano je da se ovi lekovi, osim vezivanja i neutralizacije solubilnog TNF-α, mogu vezati i za transmembransku formu ovog citokina i blokirati je i/ili pokrenuti prenos signala u ćeliju koja ispoljava ovaj molekul („reverzni prenos signala“). Takođe, ovi lekovi, ukoliko poseduju Fc fragment, mogu posredovati i u ubijanju ćelija koje ispoljavaju membransku formu TNF-α aktivacijom drugih ćelija imunskog sistema ili sistema komplementa ili modulisati funkciju ćelija koje ispoljavaju receptore za Fc fragmanet i ostvarivati efektorske funkcije nezavisno od njihove sposobnosti da blokiraju/neutrališu TNF-α.
Keywords: TNF-α inhibitori; neutralizacija TNF-α, TNF receptori; transmembranski TNF- α