SUR2A: Kako iskoristiti ovaj proteina terapiju ishemijske bolesti srca? - Jovanović, Aleksandar (Arhiv za farmaciju, 2020)
SUR2A je atipični ABC protein koji služi kao regulatorna podjedinica sarkolemalnih ATP-senzitivnih kalijumovih (KATP) kanala. Kod eksperimentalnih životinja ustanovljeno je da porast nivoa ovog proteina u miokardu štiti srce od različitih vrsta metaboličkih stresova, uključujući ishemiju. Povećanje SUR2A dovodi do porasta broja kompletno formiranih KATP kanala, što je povezano sa ranijom aktivacijom kanala u toku ishemije, kao i povećanjem proizvodnje ATP-a aktivnošću enzima koji su fizički povezani s podjedinicama kanala. Aktivacija KATP kanala skraćuje akcioni potencijal što sprečava ulazak Ca2+, dok proizvodnja ATP-a povećava subarkolemalni nivo ATP-a, što osigurava energiju za vitalne procese u okolini kanala. Najnovija otkrića su da SUR2A takođe može regulisati ekspresiju gena koji su važni u kardioprotekciji. Razmatrano je kako povećati ekspresiju SUR2A u srcu na efikasan i siguran način. Dva moguća pristupa su se pokazala obećavajućim. Jedan je pristup genske terapije adenovirusom koji sadrži SUR2A koji je bio uspešan na ćelijskom nivou, a drugi je oralni nikotinamid, jedan od formi vitamina B3, koji je bio efikasan u ex vivo uslovima. Na osnovu svih ovih nalaza, verujemo da strategije zasnovane na SUR2A protiv srčane ishemije zaslužuju da se i dalje testiraju u budućnosti. Terapija ishemijske srčane bolesti koja koristi intracelularne kardioprotektivne faktore, uključujući SUR2A, bila bi koristan dodatak trenutnim terapijskim strategijama ishemijske srčane bolesti i ostalih kardiovaskularnih bolesti u kojima bi povećanje srčane otpornosti na stres bilo korisno.