Ispitivanje uticaja kritičnih parametara procesa prilikom kompakcije rolera na fizičke karakteristike granula i tableta primenom eksperimentalnog dizajna - Atanaskova, Elizabeta; Kostovski, Dejan; Anevska-Stojanovska, Natasa (Arhiv za farmaciju, 2020)
Farmaceutska industrija koristi različite metode suve i vlažne granulacije. Iako је suva granulacija, odnosno kompakcija na valjcima (engl. roller compaction) široko rasprostranjen proces granulacije, procena kritičnih parametara procesa je izazovna zbog složene interakcije između svakog pojedinačnog parametra. Proizvod procesa kompakcije na valjcima su komprimati sa različitim karakteristikama koje se zasnivaju na varijaciji ulaznih parametara. Svojstva finalnog proizvoda su direktno povezana sa procesnim parametrima koji se koriste tokom suve granulacije. Razumevanje interakcije između parametara omogućava pravilnu kontrolu procesa kompakcije na valjcima. Cilj ove studije je da predstavi primenu eksperimentalnog dizajna u razvoju procesa kompakcije na valjcima. U tu svrhu, korišćen je pun faktorski dizajn i dva nivoa za svaki faktor za procenu uticaja procesnih parametara kao što su pritisak i brzina valjaka, brzina obrtnog elementa hranilice, i brzina elementa za usitnjavanje na fizičke karakteristike intermedijarnog i konačnog proizvoda. Rezultati su pokazali da je brzina valjaka parametar koja ima najveći uticaj na gustinu granula. Veličina čestica granulata u velikoj meri zavisi od varijacije pritiska valjaka, njegove brzine i brzine elementа za usitnjavanje. Povećanje brzine elementa za usitnjavanje dovodi do ujednačene raspodele veličine čestica. Nakon procesa kompresije granula u tablete i analize podataka, brzina valjaka pokazala se kao faktor sa najznačajnijim uticajem na čvrstinu tableta.