In silico ispitivanje antibakterijskog i antivirusnog potencijala derivata nusbiarilina - Milić, Ognjen; Nedeljković, Nikola; Nikolić, Miloš (Arhiv za farmaciju, 2026)
Antimikrobna rezistencija i hronične virusne infekcije predstavljaju značajne izazove u savremenoj medicini. U ovoj in silico studiji ispitivan je dualni inhibitorni potencijal 16 dizajniranih derivata nusbiarilina prema dva klinički relevantna enzimska cilja: RNK polimerazi bakterije Escherichia coli (E. coli) (RNAP) i RNK-zavisnoj RNK polimerazi virusa hepatitisa C (HCV RNAP). Semifleksibilno molekulsko doking ispitivanje sprovedeno je korišćenjem softvera AutoDock Vina. Šest jedinjenja – 5, 6, 7, 8, 15 i 16 – pokazala su najpovoljniji dualni inhibitorni potencijal, formirajući ključne vodonične veze sa Ser642 E. coli RNAP i sa Tyr477 i Arg422 HCV RNAP, uz značajne hidrofobne interakcije. Prisustvo cijano ili nitrozo grupa kao akceptora vodoničnih veza, kao i sulfonil ili sulfoksidnih grupa koje doprinose π-S interakcijama, identifikovano je kao ključna strukturna determinanta afiniteta vezivanja za oba ciljna mesta. Ovi rezultati podržavaju dalje eksperimentalno ispitivanje derivata nusbiarilina kao potencijalnih dualnih antibakterijskih i antivirusnih agenasa.