Optimizacija pripreme uzoraka i evaluacija analitičkih performansi model polarnog jedinjenja u tabletama sa kontrolisanim oslobađanjem na bazi hidroksipropil metilceluloze - Bozhinovska, Marijana; Achkoska, Tina; Atanasova, Ana; Antovska, Packa; Gigopulu, Olga; Poceva Panovska, Ana (Arhiv za farmaciju, 2026)
Tablete sa kontrolisanim oslobađanjem na bazi hidroksipropil-metilceluloze (HPMC) pružaju brojne terapijske prednosti, ali istovremeno predstavljaju značajan analitički izazov pri određivanju sadržaja polarnih aktivnih supstanci, usled izražene sposobnosti polimera da bubri i formira gel. Cilj ove studije je razvoj i evaluacija robustnog dvostepenog postupka pripreme uzorka koji omogućava potpunu ekstrakciju i tačno određivanje sadržaja polarne model supstance baznih osobina koja je inkorporirana u HPMC matriks. Različiti rastvarači i tehnike mešanja sistematski su upoređeni radi identifikacije uslova koji obezbeđuju kompletnu ekstrakciju analita. Optimizovani postupak obuhvata inicijalnu ekstrakciju acetonitrilom u trajanju od 15 minuta u ultrazvučnom kupatilu, nakon čega sledi hidratacija vodom u trajanju od 45 minuta uz mešanje na magnetnoj mešalici, pre analize u uslovima jon-par reverzno-fazne HPLC metode. Acetonitril efikasno narušava strukturu HPMC mreže, sprečava zarobljavanje analita u gelu i omogućava kvantitativni prinos (100 ± 0,5%) uz izuzetnu ponovljivost (RSD < 1%). Razvijena analitička metoda pokazuje linearnost (R² = 0,9997), tačnost (99,6%), preciznost (RSD ≤ 0,5%), kao i zadovoljavajuću robustnost i stabilnost rastvora, u skladu sa zahtevima smernice ICH Q2 (R2). Predloženi dvostepeni postupak ekstrakcije pripremom smeše acetonitril-voda predstavlja pouzdanu strategiju za određivanje sadržaja polarnih aktivnih supstanci u HPMC tabletama sa kontrolisanim oslobađanjem i može poslužiti kao metodološki okvir validacija specifičnih za određeno jedinjenje.