Znanje i stavovi farmaceuta o biološkim i biosličnim lekovima: pregled literature - Trajculeski, Marija; Naumovska, Zorica; Gjorgieva Ackova, Darinka; Darkovska Serafimovska, Marija; Lazarova, Biljana; Smilkov, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2026)
Napredak u biološkim terapijama postao je ključan za lečenje i akutnih i hroničnih bolesti. Pored toga, sve veće prisustvo biosličnih lekova predstavlja značajne mogućnosti za smanjenje troškova zdravstvene zaštite i proširenje pristupa pacijenata osnovnim biološkim tretmanima. Farmaceuti, kao deo zdravstvenog sistema, igraju važnu ulogu u upotrebi ove grupe lekova. Svrha ovog pregleda literature je da se ispitaju postojeća istraživanja o znanju i stavovima farmaceuta prema originalnim biološkim lekovima i biosimilarima, kao i da se proceni potreba za daljim obrazovnim inicijativama u ovoj oblasti. Digitalna pretraga literature sprovedena je putem baza podataka časopisa, kao što su PubMed i Scopus, koristeći odabrane termine za pretragu i primenjujući kriterijume za uključivanje koji odgovaraju cilju istraživanja. Većina studija koje su predmet evaluacije sprovedene su u obliku kratkih anketa, što otkriva da je većina farmaceuta upoznata sa biološkim i biosličnim lekovima, međutim, njihovo izmereno znanje je bilo manje opsežno od njihovog samoprocenjenog znanja. Znanje i stavovi farmaceuta prema biološkim lekovima pokazuju velike varijacije. Nedovoljno kliničkog iskustva i potreba za dodatnom edukacijom identifikovani su kao preduslovi za veće uključivanje originalnih bioloških i biosličnih lekova u kliničku praksu.