Tehnike mikroinkapsulacije za kanabinoide: farmaceutski pristupi, tehnološki izazovi i perspektive formulacije - Aleksandrov, Mihail; Maksimova, Viktorija; Smilkov, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2026)
Mikroinkapsulacija predstavlja široko primenjivanu strategiju za zaštitu bioaktivnih jedinjenja njihovim inkapsuliranjem u polimerni ili lipidni omotač, što vodi ka poboljšanju njihove stabilnosti i omogućava kontrolisano oslobađanje. Poslednjih godina, rastuća primena kanabinoida u proizvodima podstakla je povećano interesovanje za mikroinkapsulaciju kao pristup za prevazilaženje izazova povezanih sa njihovom niskom rastvorljivošću u vodi, hemijskom nestabilnošću i ograničenom bioraspoloživošću. Cilj ovog preglednog rada je kritička analiza i evaluacija najčešće korišćenih tehnika mikroinkapsulacije u sistemima za isporuku kanabinoida. Sistematska pretraga literature sprovedena je u bazama podataka PubMed, SCOPUS, EBSCO i Embase, pri čemu je identifikovano oko 50 originalnih i preglednih naučnih radova. Strategija pretrage obuhvatala je kombinacije ključnih reči: cannabis AND microencapsulation methods, cannabinoids AND microencapsulation techniques, hempseed oil AND spray-drying OR coacervation technology, i cannabis industry AND microencapsulation. Rezultati ukazuju da najčešće ispitivane tehnike mikroinkapsulacije kanabinoida uključuju hlađenje raspršivanjem (engl. spray-chilling), očvršćavanje raspršivanjem (engl. spray-cooling), oblaganje u fluidizovanom sloju, lipozomsku inkapsulaciju, ekstruziju, liofilizaciju (engl. freeze-drying), koacervaciju i emulzifikaciju. Ove tehnike se razlikuju u pogledu efikasnosti inkapsulacije, skalabilnosti, raspodele veličine čestica i pogodnosti za specifične puteve primene. U celini, mikroinkapsulacija pokazuje značajan potencijal u unapređenju fizičko-hemijske stabilnosti kanabinoida, njihovoj zaštiti od degradacije izazvane spoljašnjim faktorima i omogućavanju kontrolisanog ili ciljanog oslobađanja. Zaključno, mikroinkapsulacija predstavlja obećavajuću i brzo razvijajuću strategiju u razvoju naprednih formulacija kanabinoida, nudeći inovativna rešenja za poboljšanu stabilnost, efikasniju isporuku i širu terapijsku primenu.