Formulacija i karakterizacija vaginalnih kapsula i tableta sa brzim oslobađanjem živih sojeva Lactobacillus spp. - Aleksovski, Aleksandar; Hosseini, Haniehsadat; Alkhafaji, Hajar; Leite, Michaëla; Sagasta, Ander; Leopold, Viviane (Arhiv za farmaciju, 2025)
Živi bioterapijski proizvodi (LBP) stiču sve veći medicinski značaj kao novi pristup u prevenciji i lečenju različitih stanja u ženskoj populaciji. U ovoj studiji razmatrana je formulacija i karakterizacija vaginalnih farmaceutskih oblika sa trenutnim oslobađanjem (IR) koji sadrže žive sojeve Lactobacillus spp, sa ciljem obezbeđivanja brze i efikasne vaginalne primene. Formulacije vaginalnih kapsula i vaginalnih tableta razvijene su korišćenjem različitih ekscipijenasa i postupaka izrade (kapsulacija i direktna kompresija), a zatim je izvršena njihova karakterizacija i procenjene performanse. Rezultati su pokazali da sve formulacije punjenja kapsula imaju odgovarajuću protočnost i ujednačenosti doziranog oblika, pri čemu su tvrde želatinske kapsule (HGC) imale povoljnije vreme raspadanja u poređenju sa kapsulama od hidroksipropil metilceluloze (HPMC) i pululana. Formulacije tableta na bazi mikrokristalne celuloze (MCC) imale su optimalnu čvrstinu, friabilnost i raspadljivost, posebno pri nižim silama kompresije, čime je potvrđena multifunkcionalnost MCC-a kao punioca, vezivnog sredstva i dezintegratora. Važno je istaći da su oba farmaceutska oblika obezbedila očuvanu vitalnost sojeva Lactobacillus uz minimalne gubitke ( 0,5 log), kiselu vaginalnu sredinu (pH 4,2) i pokazala robusnost u simuliranim biorelevantnim uslovima. Ovi nalazi ukazuju na to da vaginalne kapsule i vaginalne tablete sa trenutnim oslobađanjem mogu biti pogodan oblik živih bioterapijskih proizvoda sa brzim početkom delovanja, čime se doprinosi napretku strategija zasnovanih na mikrobiomu u zaštiti zdravlja žena.