Farmakovigilanca i prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti: pregled praksi, izazova i preporuka - Radlović, Aleksandar; Mahmutović, Elvis; Safiye, Teodora (Arhiv za farmaciju, 2025)
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, farmakovigilanca je nauka i skup aktivnosti koje se odnose na otkrivanje, procenu, razumevanje i prevenciju neželjenih reakcija na lek, kao i drugih problema u vezi sa lekom. Budući da je nedovoljno prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove još uvek značajan globalni problem, prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove predstavlja ključni element za uspešan program farmakovigilance. Sistemskim praćenjem i prijavljivanjem neželjenih reakcija lekova na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, farmakovigilanca ima ključnu ulogu u očuvanju javnog zdravlja. Osim što olakšava rano prepoznavanje i izbegavanje negativnih posledica, prijavljivanjem neželjenih reakcija doprinosi se i poboljšanju kvaliteta zdravstvenih usluga. Ovaj rad predstavlja narativni pregled koji ima za cilj sintezu dostupne literature i regulatornih dokumenata vezanih za farmakovigilancu i prijavljivanje neželjenih reakcija na lekove na različitim nivoima zdravstvene zaštite, sa posebnim osvrtom na nacionalni kontekst Srbije i relevantna međunarodna poređenja.