Inovacije u 3D štampanim farmaceutskim oblicima lekova za pedijatrijsku populaciju: Primer lozengi za žvakanje - Ilić, Milica; Petrović, Maša; Đuriš, Jelena; Cvijić, Sandra (Arhiv za farmaciju, 2025)
Trodimenzionalna (3D) štampa pruža široku platformu za proizvodnju personalizovanih farmaceutskih oblika prilagođenih uzrastu, koji odgovaraju specifičnim terapijskim potrebama pedijatrijske populacije. Među različitim oralnim farmaceutskim oblicima koji se mogu pripremiti pomoću 3D štampe, lozenge za žvakanje nude brojne prednosti, naročito za pedijatrijske pacijente. Ovaj rad prikazuje razvoj formulacije i izbor procesnih parametara za 3D-štampane lozenge za žvakanje koje sadrže propranolol-hidrohlorid kao model supstancu, sa potencijalnom primenom u pedijatrijskoj populaciji. Takođe, ističu se prednosti 3D štampe korišćenjem metode ekstruzije polučvrstog materijala. Želatina i natrijum-alginat korišćeni su kao nosači za 3D štampu. Varirani su vreme uranjanja u rastvor kalcijum-hlorida (tim) i oblik lozengi, pri čemu su sprovedena sledeća ispitivanja: procena organoleptičkih svojstava, variranje mase i debljine, vreme topljenja i raspadljivost lozengi, sadržaj i brzina rastvaranja propranolol-hidrohlorida. U početnoj fazi identifikovani su ključni parametri 3D štampe za izradu lozengi, a zatim je odabrana odgovarajuća formulacija. Dalja ispitivanja su pokazala da oblik lozengi, u kombinaciji sa varijacijama u vremenu uranjanja, utiče na farmaceutsko-tehnološke karakteristike izrađenih preparata. Formulacija zasnovana na kombinaciji želatine i natrijum-alginata u odnosu 1:3, uronjena 60 sekundi u rastvor kalcijum-hlorida, pokazala se pogodnom za 3D štampu lozengi za žvakanje.