Praktični aspekti primene antiepileptika kod pedijatrijskih pacijenata – koristan vodič za farmaceute koji savetuju mlade pacijente sa epilepsijom i njihove roditelje - Pecikoza, Uroš; Nastić, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2025)
Epilepsija je čest neurološki poremećaj koji se može razviti kod pedijatrijskih pacijenata (od novorođenčadi do adolescenata). Osnova lečenja epilepsije za većinu pacijenata je upotreba antiepileptika (AEL). Ovi lekovi, kada se koriste u monoterapiji ili u kombinaciji, mogu dovesti do kontrole napada kod čak 70% pacijenata sa epilepsijom. Međutim, uprkos dostupnosti efikasnih lekova, adherencija prema propisanim AEL u pedijatrijskoj populaciji je često suboptimalna, što može negativno uticati na dugoročnu prognozu pedijatrijskih pacijenata. U tom smislu, pokazalo se da intervencije farmaceuta, usmerene na povećanje zdravstvene pismenosti pacijenata i članova njihovih porodica u vezi sa lečenjem epilepsije, mogu povećati adherenciju prema propisanim AEL. Ove intervencije se fokusiraju na edukaciju pacijenata i roditelja o prirodi epilepsije i praktičnim aspektima vezanim za upotrebu AEL. U ovom radu, cilj nam je bio da pružimo koristan izvor informacija farmaceutima (i drugim zdravstvenim radnicima) o tome kako savetovati pacijente i roditelje o pitanjima vezanim za započinjanje/korišćenje AEL (npr. odgovarajuća titracija doze AEL, kako postupiti u slučaju propuštanja doza AEL), dodatnim merama koje mogu poboljšati ishode lečenja (npr. praćenje učestalosti napada, izbegavanje okidača napada) i bezbednosnim rizicima primene AEL (i kako kontrolisati/ublažiti ove rizike).