Percepcija uloge farmaceuta u pružanju farmaceutske usluge u kućnim uslovima u Norveškoj: studija intervjua sa farmaceutima u javnim apotekama - Bustić, Ivana; Zimonjić, Ivana; Marinković, Valentina (Arhiv za farmaciju, 2025)
Farmaceuti imaju potencijal da upotpune primarnu zdravstvenu zaštitu kroz pružanje farmaceutskih usluga u kućnim uslovima, odgovarajući time na izazove sa kojima se suočava norveški zdravstveni sistem. Njihova integracija u timove mogla bi poboljšati kvalitet nege, smanjiti opterećenje lekara i unaprediti dostupnost i efikasnost terapije, što je već potvrđeno u drugim zemljama. Ovo istraživanje ispituje stavove farmaceuta o mogućnostima implementacije farmaceutskih usluga u kućnim uslovima u Norveškoj, uzimajući u obzir međunarodna iskustva i trendove. Kvalitativna studija sprovedena je od jula do avgusta 2024. godine, putem intervjua sa farmaceutima iz različitih norveških apoteka. Transkripti su analizirani radi identifikacije kategorija i tema. U istraživanju je učestvovalo deset farmaceuta, a podaci su grupisani u 19 kategorija svrstanih u šest tematskih celina: (i) koncept i implementacija farmaceutskih usluga u kućnim uslovima, (ii) koristi, (iii) izazovi, (iv) uticaj na praksu i potrebu za obukom, (v) evaluacija i timska saradnja, kao i (vi) ishodi lečenja i upotreba digitalnih alata. Rezultati pokazuju da farmaceutske usluge u kućnim uslovima mogu poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite u Norveškoj, ali da je njihova primena otežana zbog nedostatka resursa i potrebe za dodatnom obukom. Ključne preporuke uključuju razvoj strategija i podrške za prevazilaženje izazova, kako bi se obezbedili benefiti uz visok standard farmaceutskih usluga.