Da li je primarna prevencija dostupna studentima? - Milošević Georgiev, Andrijana; Neškov, Lea; Nikić, Sonja; Obradović, Dragiša; Marinković, Valentina; Odalović, Marina; Krajnović, Dušanka (Arhiv za farmaciju, 2025)
Period studiranja je ključan za zdravlje studenata, jer se suočavaju sa različitim izazovima, uključujući društvene uticaje i nezdrav način života. Ograničen pristup zdravstvenim uslugama u studentskim domovima povećava rizik od nezdravih ponašanja. Ova studija imala je za cilj da istraži stavove studenata o javno-zdravstvenim uslugama za primarnu prevenciju u studentskim domovima i predloži poboljšanja. Sprovedena je studija preseka korišćenjem upitnika među studentima koji žive u domovima. Anketa je procenjivala stavove studenata o zdravstvenoj zaštiti i dostupnosti preventivnih usluga za one koji studiraju van mesta prebivališta. U istraživanju je učestvovalo 996 studenata (stopa odziva 99,1%). Većina je bila nezaposlena (83,9%). Najčešće preventivne posete bile su stomatološke (34,4% dva puta godišnje, 24,7% jednom godišnje), dok 37,7% nikada nije posetilo ginekologa/urologa. Većina (68,6%) smatra da je apoteka neophodna u studentskom domu. Najvažnije zdravstvene usluge uključuju lekare opšte prakse (82,3%) i psihologe (21,4%). Stavovi o zdravstvenim centrima značajno su se razlikovali u zavisnosti od postojanja takvog centra u domu (p<0,001). Primarna prevencija treba da se poboljša kroz zdravstvene centre sa prilagođenim radnim vremenom i dodatne aktivnosti koje poboljšavaju pristup zdravstvenoj zaštiti i podižu svest o značaju prevencije.