Uticaj hidrolata smilja (Helichrysum italicum (Roth) G. Don) i hidrolata lavande (Lavandula angustifolia Mill.) na parametre oksidativnog stresa i antioksidantne zaštite u humanom serumu - Krgović, Nemanja; Miljak Vujičić, Gordana; Kukić Marković, Jelena; Simić, Milena; Miljak, Mijo; Kotur Stevuljević, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2025)
Brojne studije ukazuju da različiti antioksidansi igraju važnu ulogu u antioksidantnom odbrambenom sistemu organizma. Poznato je da hidrolati, nusproizvodi koji se dobijaju tokom ekstrahovanja etarskih ulja destilacijom vodenom parom, poseduju različite farmakološke aktivnosti, a posebno antioksidantnu. Cilj ovog istraživanja bilo je ispitivanje i upoređivanje antioksidantne aktivnosti hidrolata smilja (IH) i hidrolata lavande (LH) u humanom serumu kao ex vivo platformi. Za evaluaciju njihovog uticaja na parametre oksidativnog stresa i antioksidantne zaštite, korišćeni su spektrofotometrijski biohemijski testovi. GC/MS analizom utvrđeno je da su glavni sastojci italidion I (17,2%), linalol (15,6%), a-terpineol (13,7%), terpinen-4-ol (6,3%) i nerol (5,2%) u IH, i linalol (19,6%), terpinen-4-ol (17,0%), a -terpineol (13,6%) i borneol (5,8%) u LH. Rezultati su pokazali da su u uzorcima seruma sa LH, u prisustvu terc-butil hidroperoksida kao prooksidansa, utvrđene manje koncentracije parametra TOP (total oxidant potency), i nešto veće koncentracije parametara TAC (total antioxidant capacity) i SHG (total sulfhydryl groups) u odnosu na uzorke sa IH. Štaviše, primećena je statistički značajna razlika u vrednostima parametra OSI (oxidative stress index) (IH u poređenju sa LH – 49 (41–58) : 70 (61–75), p<0,05). Korišćenjem ove ex vivo platforme, otkriveni su različiti antioksidantni potencijali IH i LH, pri čemi je LH istaknut kao potencijalno snažniji antioksidans od IH.