Biomarkeri menopauze - Jovičić, Snežana; Plebani, Mario (Arhiv za farmaciju, 2025)
Prirodna menopauza se definiše kao trajni prestanak menstruacije usled gubitka folikularne aktivnosti jajnika. Ova značajna faza u reproduktivnom starenju žena ima značajne efekte na distribuciju masti, dislipidemiju i neurodegeneraciju. Ove promene doprinose povećanom riziku od demencije i kardiovaskularnih bolesti kako žene stare. Procena starosti u kojoj će nastupiti prirodna menopauza je ključna za preživele od kancera, žene sa porodičnom istorijom preuranjene insuficijencije jajnika ili rane menopauze i one koje odlažu prvu trudnoću. Pored toga, vreme prirodne menopauze je važan klinički pokazatelj dugovečnosti i faktor rizika za morbiditet i mortalitet. Osim starosti i karakteristika menstrualnog ciklusa, biomarkeri koji se odnose na menopauzu su od suštinskog značaja za potvrđivanje njenog početka i predviđanje njenog preranog nastupanja.