Heuristička analiza odnosa strukture, aktivnosti i selektivnosti derivata izokumarina kao potencijalnih antifungalnih agenasa - Erić, Slavica; Simić, Milena (Arhiv za farmaciju, 2024)
Серија скорашње синтетисаних и биолошки тестираних деривата изокумарина (бр. 16, укључујући вориконазол као стандард) коришћена је за анализу квантитативних односа структуре, активности и дејства. Истраживања изокумарина пронађена у литератури су углавном фокусирана на антифунгалне особине 3-алкил/арил деривата, док су у овим студијама коришћене структуре синтетисане стратегијом комбиновања антифунгалних особина изокумарина са неким познатим фунгалним фармакофорама. Рационализација активности и селективности вршена је коришћењем резултата тестирања на C. albicans (CA) и нормалне хумане ћелије плућног фибробласта (MRC5). Структуре су креиране и оптимизоване коришћењем ChemDraw Ultra 8.0 и Mopac софтвера. Израчунавање молекулских дескриптора и хеуристичка метода, коришћењем Codessa софтвера, примењени су за селекцију најзначајнијих дескриптора за активност на CA, као и селективност на CA у односу на MCR5. Биолошки тестови за одређивање активности на CA коришћени у студијама укључују инхибицију хифалног раста, те је разматрана и активнност на резистентне ћелије. Претпостављени механизми активности, укључујући отварање лактона и електрофилни напад на нуклеофиле, као и инхибицију ланостерол 14α -деметилазе (CYP51), су у сагласности са добијеним резултатима. Резултати могу да послуже као основа за будућу оптимизацију деривата изокумарина у циљу боље активности, селективности и дејства на резистентне врсте.