Polne razlike u terapijskom odgovoru na antidepresive: biološka osnova i kliničke implikacije - Nedeljković, Jelena; Stanić, Dušanka; Petrović, Jelena; Ivanović, Ana; Ilić, Miloš; Nikolašević Stojković, Gorana; Pejušković, Bojana; Pešić, Vesna (Arhiv za farmaciju, 2024)
Depresija predstavlja ozbiljan zdravstveni problem na globalnom nivou koji pogađa milione ljudi i ograničava ih u obavljanju dnevnih poslovnih i privatnih obaveza. Istraživanja ukazuju na značajnu ulogu polnog dimorfizma u patogenezi i terapiji depresivnih poremećaja. Naime, pokazano je da između muškaraca i žena postoje značajne razlike u prevalenci, simptomatologiji i terapijskom odgovoru prilikom tretmana različitim grupama antidepresiva. Žene češće oboljevaju od depresivnih poremećaja, što se može pripisati hormonalnim uticajima i specifičnim mehanizmima suočavanja sa psihosocijalnim i drugim oblicima stresa. S druge strane, kod muškaraca je depresivna simptomatologija okarakterisana eksternalizovanim ponašanjem i višim stopama samoubistava u odnosu na žensku populaciju. Neurobiološke studije ukazuju na postojanje jasnih razlika u strukturi i funkciji određenih moždanih regija koje su specifične za pol. Takođe, između muškaraca i žena postoji razlika u aktivnosti neurotransmiterskih sistema, što može ispoljiti uticaj na efikasnost lečenja i dovesti do varijabilnosti u odgovoru na terapiju u zavisnosti od pola. Uz farmakoterapiju koja je osnova terapije depresivnih poremećaja, poslednjih godina se akcenat stavlja na personalizovan pristup u lečenju, koji integriše psihoterapijske modalitete poput kognitivno-bihejvioralne terapije i meditacije. Međutim, prisustvo razlika u ishodima lečenja u zavisnosti od pola naglašava potrebu za novim kliničkim strategijama. U prikazanom preglednom radu razmatrani su dostupni literaturni podaci u cilju isticanja važnosti personalizovanog pristupa u tretmanu depresivnih poremećaja kako bi klinički ishodi lečenja bili optimalni.