Produkcija biofilma i rezistencija na antiseptike kod multirezistentnih kliničkih izolata Acinetobacter baumannii - Ušjak, Dušan; Bošković, Lidija (Arhiv za farmaciju, 2024)
Acinetobacter baumannii je opasan patogen poznat po svojoj opsežnoj rezistenciji na lekove i sposobnosti da formira biofilmove, čineći infekcije teškim za lečenje i kontrolu. U ovoj studiji ispitani su profili rezistencije na antibiotike, produkcija biofilma i prilagodljivost različitim uticajima spoljašnjih faktora 32 klinička izolata A. baumannii. Izolati su poticali pretežno iz bolničkih sredina i pokazali su visoku rezistenciju na antimikrobne lekove, pri čemu je 93,75% klasifikovano kao ekstenzivno rezistentno (XDR), dok su ostali bili multi-rezistentni (MDR). Kao posebno značajna istakla se visoka rezistencija na amikacin i meropenem (MIC50 >4096 μg/mL i 64 μg/mL, respektivno). Analizom produkcije biofilma pokazano je da 13 testiranih izolata formira jak biofilm, 14 umereno formira biofilm, dok su 4 izolata slabi proizvođači biofilma, a samo 1 izolat nije proizvodio biofilm. Jaki i umereni proizvođači biofilma su u proseku ispoljili veću rezistenciju na antibiotike. Najpovoljniji uslovi za formiranje biofilma bili su BHI medijum sa dodatkom glukoze i sobna temperatura. Šest odabranih jakih proizvođača biofilma pokazalo je značajnu varijabilnost u produkciji biofilma u različitim medijumima i pri različitoj temperaturi kultivacije. U testovima perzistencije u rastvorima antiseptika i antibiotika za topikalnu primenu, izolati su pokazali različit nivo preživljavanja i produkcije biofilma, pri čemu se kod nekih broj kolonija i biofilm povećao, u fiziološkom rastvoru i u bornoj kiselini. Ovi rezultati ukazuju na izuzetnu prilagodljivost i otpornost A. baumannii u bolničkim uslovima, ističući izazove u lečenju infekcija povezanih sa biofilmom.