Izazovi i napredak u razvoju formulacija bezvodnih kozmetičkih proizvoda – podizanje svesti o održivosti vode - Lukić, Milica; Krajišnik, Danina (Arhiv za farmaciju, 2024)
Osnovna strategija za upravljanje ograničenim svetskim vodnim resursima je očuvanje vode. Životni ciklus kozmetičkih proizvoda, koji se u nemerljivim količinama koriste u svakodnevnom životu, uključuje značajnu potrošnju vode. Voda ne samo da je čest sastojak kozmetičkih proizvoda, već se i koristi u svim fazama procesa njihove proizvodnje. S tim u vezi, danas se razvijaju brojne strategije za smanjenje potrošnje vode u različitim fazama životnog ciklusa kozmetičkih proizvoda, te se ovaj rad fokusira na napore da se minimizira upotreba vode u razvoju formulacije i izazove koji se pri tome pojavljuju. Kozmetički proizvodi bez vode su trend koji je počeo sa manje motivacije za održivost, ali je u kombinaciji sa globalnom svešću o značaju očuvanja životne sredine postao atraktivna formulaciona strategija za održivost vode. Kozmetičke formulacije bez vode smanjuju direktan otisak vode tako što ne koriste vodu kao glavni sastojak u formulacijama. Ipak, dizajn bezvodne kozmetike je veliki izazov. Ovaj rad sumira tendencije, principe i ključna razmatranja formulacije, kao i prednosti kozmetičkih proizvoda bez vode. Njime se ukazuje na značaj smanjenja vodenog i ugljeničnog otiska kozmetičkih proizvoda, i posledično njihov doprinos kvalitetu života i održivog razvoja.