Kardioprotekcija ostvarena pomoću hipoksije – pregled - Mohammed Abdul, Khaja Shameem; Sen, Alexa; Vikram, Rajeev; Xia, Chenchen; Alshehri, Ahmad A. (Arhiv za farmaciju, 2024)
Hipoksija predstavlja stanje smanjene dostupnosti kiseonika koje ima složene i često paradoksalne efekte na srce. Premda je hronična hipoksija štetna i dovodi do nepovoljnog preoblikovanja srca i disfunkcije, kratkotrajna ili povremena hipoksija može doprineti zaštitnim adaptacijama koje povećavaju sposobnost srca da se zaštiti od ishemijskog oštećenja. Ova zaštitna adaptacija, poznata kao hipoksično prekondicioniranje, pokreće aktivaciju nekoliko ključnih signalnih puteva, uključujući signalizaciju faktora indukovanog hipoksijom (HIF), signalizaciju reaktivnih kiseoničnih vrsta (ROS), regulaciju azot-monoksida (NO) i regulaciju putem ATP-osetljivih kalijumskih kanala (KATP), što dovodi do metaboličkog reprogramiranja, angiogeneze sa vaskularnim preoblikovanjem i poboljšane regulacije kalcijuma, čime se povećava otpornost na ishemijsku bolest srca. U radu razmatramo strategije kao što su hipoksično kondicioniranje i farmakološka aktivacija HIF signalizacije, zajedno sa ciljanim pristupima za poboljšanje glikolize i regulacije KATP kanala, kao i optimizaciju upravljanja kalcijumom putem kalcijum-ATPaze 2a sarkoplazmatskog retikuluma (SERCA2a) u kardiomiocitima. U ovom pregledu istražuju se mehanizmi i terapijski potencijal kardioprotekcije ostvarene kratkoročnom ili povremenom hipoksijom. Takođe naglašavamo važnost pružanja odgovora na ograničenja i izazove koji se javljaju pri korišćenju hipoksičnog prekondicioniranja u kliničkoj praksi.