Nikotinamid: Kardioprotektivni oblik vitamina B3 - Du, Qingyou (Arhiv za farmaciju, 2024)
Nikotinamid, oblik vitamina B3, zapažen je kao potencijalni kardioprotektivni agens kod ishemijsko-reperfuzijske (I/R) povrede, koja je ključni faktor u patogenezi infarkta miokarda, srčane insuficijencije i drugih kardiovaskularnih bolesti. Ovo jedinjenje igra značajnu ulogu u energetskom metabolizmu, popravci DNK i preživljavanju ćelija tako što učestvuje u biosintezi NAD+, koenzima esencijalnog za redoks reakcije. U osnovi kardioprotekcije koju pruža nikotinamid leži mehanizam koji uključuje pojačanu biosintezu NAD+, koja zatim reguliše SUR2A kako bi se modulisali ATP-senzitivni K+ (KATP) kanali, utiče na aktivnost sirtuina i deluje na aktivnost poli(ADP-riboza) polimeraza (PARP) kako bi se očuvali nivoi NAD+. Pored toga, nikotinamid ispoljava antiinflamatorna svojstva, reguliše autofagiju i deluje antioksidativno, što zajedno doprinosi njegovom potencijalu da ublaži uticaj I/R povrede na miokard.Top of Form Uprkos širokom spektru terapijskih primena i sigurnom profilu, od ključnog je značaja imati na umu razlike između nikotinamida i druge forme vitamina B3, nikotinske kiseline (niacina), posebno u pogledu njihovih efekata na lipidni status i vaskularne funkcije. Za razliku od niacina, nikotinamid ne utiče na nivoe lipida niti povećava rizik od kardiovaskularnih događaja, što naglašava njegovu sigurnost za kliničku upotrebu u preporučenim dozama. Ipak, do sada nije sprovedena nijedna klinička studija o nikotinamidu u kontekstu kardioprotekcije. Jasno je da su potrebna randomizovana kontrolisana ispitivanja kako bi se ispitala moguća uloga nikotinamida u kliničkoj praksi, definisale optimalne strategije doziranja i razumeli njegovi dugoročni efekti. Međutim, s obzirom na istoriju upotrebe nikotinamida, ovo je jedinjenje koje bi moglo brzo biti uvedeno u kliničku praksu za kardioprotekciju.