Trendovi potrošnje alfa lipoinske kiseline: lekovi naspram dijetetskih suplemenata u Republici Srbiji - Vuković, Milana; Jovičić Bata, Jelena; Todorović, Nemanja; Čanji Panić, Jelena; Vesković, Dunja; Lalić-Popović, Mladena (Arhiv za farmaciju, 2024)
Na tržištu Republike Srbije, alfa lipoinska kiselina (ALK) je dostupna u 7 formulacija lekova i preko 50 dijetetskih suplemenata (DS). Cilj studije bio je da se analiziraju i uporede potrošnje lekova i DS ALK. Podaci o potrošnji lekova su dobijeni iz godišnjih izveštaja Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije, dok su podaci za DS dobijeni iz mesečnih izveštaja IMS Health-a. Potrošnja lekova ALK je značajno rasla tokom perioda od 2010. do 2016. godine (R² = 0,753, F(1, 5) = 15,219, p = 0,011), sa primetnim padom u 2017. godini. Potrošnja DS ALK je porasla za 156,67% od 2018. do 2020. godine, dostigavši 0,77 DDD/1000 stanovnika/dan, sa značajnim povećanjem krajem 2020. Od januara do oktobra 2021. godine, nastavio se rastući trend potrošnje, odnosno ona je udvostručena u poređenju sa istim periodom u 2020. godini, dostižući 1 DDD/1000 stanovnika/dan. Potrošnja lekova ALK tokom perioda od 2010. do 2016. godine je rasla je paralelno sa registracijom i kliničkim usvajanjem lekova ALK. Značajan pad u 2017. godini može biti rezultat registracije novih DS. Ipak, tokom perioda od 2018. do 2020. godine, lekovi ALK su bili češće korišćeni u poređenju sa DS. Rastući trend potrošnje DS ALK koji krajem 2020. godine je povezan sa epidemijom COVID-19. Dok se doze od 600 mg ALK mogu pronaći i u lekovima i u DS, zakonski propisi obezbeđuju kvalitet i efikasnost samo za lekove, što ukazuje na potrebu za strožom zakonskom regulativom za DS kako bi se unapredila bezbednost i informisanost potrošača.