Zagađivači životne sredine i gojaznost: od uzročno-posledičnih dokaza do otvorenih pitanja - Ćurčić, Marijana; Esteban, Javier; Cakmak, Gonca; Durgo, Ksenija; Baralić, Katarina; Živanović, Jovana; Marić, Djurdjica; Buha Đorđević, Aleksandra; Antonijević Miljaković, Evica; Bulat, Zorica; Antonijević, Biljana; Djukić Ćosić, Danijela (Arhiv za farmaciju, 2024)
Veza između zagađenja životne sredine i gojaznosti je od velikog značaja, jer razumevanje ovog odnosa može pružiti vredan uvid u složeni set faktora koji doprinose epidemiji gojaznosti. Veruje se da ove hemikalije, zagađujuće supstance, nazvane „obesogeni“, ometaju procese metabolizma lipida, čime podstiču razvoj gojaznosti. Antropogene aktivnosti kao što su industrijalizacija, urbanizacija, poljoprivreda i transport značajno su doprinele zagađenju životne sredine. Shodno tome, najznačajniji identifikovani obesogeni su bisfenol A, koji se nalazi u plastici, ambalaži za hranu i termalnom papiru za račune, ftalati, koji se obično koriste u plastici, proizvodima za ličnu negu i ambalaži za hranu, toksični metal(oid)i, pesticidi, koji se koriste u poljoprivredi, kao i perzistentne organske zagađujuće supstance (POPs) i farmaceutski proizvodi (otpad). Rešavanje pitanja zagađenja životne sredine ne samo da ima potencijal da poboljša kvalitet životne sredine, već i da unapredi javno zdravlje i spreči bolesti povezane sa gojaznošću. Rešavanje uzročno-posledične veze između zagađujućih supstanci i gojaznosti moglo bi biti nova i izazovna mapa puta za zdravstvene profesionalce.