Analiza trenda potrošnje lekova protiv gojaznosti i statusa na listama lekova koji se refundiraju – perspektiva odabranih evropskih zemalja - Stević, Ivana; Vajagić, Maja; Knežević, Bojana; Raičević, Branislava; Janković, Slobodan; Krajnović, Dušanka; Milošević Georgiev, Andrijana; Lakić, Dragana; Odalović, Marina (Arhiv za farmaciju, 2024)
Gojaznost je hronična, kompleksna bolest koja se ponovo javlja (relaps) i utiče na zdravstvene sisteme i ekonomiju širom sveta. Cilj nam je da analiziramo trendove potrošnje lekova protiv gojaznosti, kao i status refundacije tih lekova na listama lekova fondova zdravstvenog osiguranja (FZO) u odabranim evropskim zemljama. Za analizu trenda potrošnje korišćena je metodologija DDD/1000 stanovnika/dan, gde su korišćeni podaci iz zvaničnih nacionalnih izveštaja o potrošnji. Za analizu statusa refundacije za 5 lekova protiv gojaznosti (orlistat, semaglutid, liraglutid, naltrekson/bupropion, setmelanotid), pregledani su sajtovi nacionalnih FZO u 22 evropske zemlje. Analiza trenda je otkrila fluktuacije za skoro sve lekove protiv gojaznosti (najveći pad zabeležen za orlistat u Srbiji, a najveći porast za liraglutid u Hrvatskoj). Novi lekovi protiv gojaznosti pokazuju trend rasta upotrebe u skoro svim zemljama. U dve od tri evropske zemlje lekove protiv gojaznosti ne pokriva FZO. Slovenija i Danska refundiraju troškove većine lekova protiv gojaznosti. Holandija je jedina zemlja u kojoj trošak setmelanotida plaća FZO. Naši rezultati naglašavaju važnost davanja prioriteta uvođenju i implementaciji novih strategija i modela šema refundacije u globalnim i nacionalnim politikama usmerenim protiv gojaznosti.