Efekti upotrebe probiotika na mikroRNK povezane sa gojaznošću - Okuka, Nina; Hippe, Berit; Djordjević, Brižita; Ivanović, Nevena (Arhiv za farmaciju, 2024)
Gojaznost se smatra hroničnom, kompleksnom bolešću koja povećava rizik od nastanka drugih oboljenja poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i određenih karcinoma. Prema literaturnim podacima, kod gojaznih osoba dolazi do narušavanja gastrointestinalne mikrobiote, što nadalje može biti uzrok razvoja gojaznosti i bolesti povezanih sa gojaznošću. Dodatno, postoje male nekodirajuće RNK (mikroRNK) čije su koncentracije promenjene kod gojaznih osoba u poređenju sa osobama normalne telesne mase. Takođe, mikroRNK se smatraju mogućim mehanizmom delovanja probiotika. Određene mikroRNK se smatraju ključnim u procesima razvoja i metabolizma masnog tkiva, kao i u procesima sinteze i delovanja hormona insulina, time ukazujući na to da bi promene u ekspresiji određenih miRNK mogle imati značajan uticaj na nastanak i razvoj gojaznosti i bolesti povezanih sa gojaznošću. Zbog navedenog, miRNK se smatraju mogućim markerima za dijagnozu i praćenje metaboličkih bolesti, ali se razmatraju i kao moguća terapija u tretmanu gojaznosti i oboljenja povezanih sa gojaznošću. U svetlu rastućih potreba sistema zdravstvene zaštite u pogledu dodataka ishrani i nutraceutika koji pružaju efikasnu i bezbednu podršku medicinskoj nutritivnoj terapiji kod gojaznosti, cilj ovog rada bio je da se istraže korisni efekti probiotika na mikroRNK povezane sa gojaznošću. U ovom narativnom pregledu opisali smo ulogu probiotika i mikroRNK u gojaznosti, kao i moguću povezanost probiotika sa mikroRNK koje su izmenjene kod gojaznih ljudi. Profil cirkulišućih miRNK se značajno razlikuje kod gojaznih osoba u poređenju sa osobama normalne telesne mase. Ekspresija miRNK poput miR-155, miR-221, miR-24-3p i miR-181a je značajno povišena, dok je ekspresija miR-26b i miR-125a snižena kod gojaznih osoba u poređenju sa osobama normalne telesne mase. Suplementacija sa Bifidobacterium bifidum i Lactobacillus acidophilus probiotskim sojevima snižava ekspresiju miR-155 i miR-221, dok je ekspresija miR-26b povišena nakon suplementacije ovim sojevima. Probiotska formulacija koja sadrži kombinaciju S. boulardii, L. plantarum 299v i oktakozanola dovela je do smanjenja ekspresije miR-155 i miR-24-3p. Ekspresija miR-125a je bila povećana, dok je ekspresija miR-181a bila snižena nakon suplementacije sojevima L. delbrueckii and L. rhamnosus. Nakon pregleda dostupne literature, možemo zaključiti da probiotici imaju pozitivno dejstvo na mikroRNK izmenjene kod gojaznih osoba, te da bi primena probiotika mogla biti efikasna strategija u tretmanu gojaznosti.