Uloga farmaceuta u zbrinjavanju gojaznih pacijenta - Kovačević, Milena; Jovanović, Marija; Ćulafić, Milica (Arhiv za farmaciju, 2024)
Gojaznost je hronična bolest koja postaje sve češća i predstavlja globalni javno-zdravstveni problem. Povezana je sa većom stopom komorbiditeta kao što su hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, dislipidemija, dijabetes i druge. Farmaceut ima ključnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata sa gojaznošću, kao najpristupačniji član zdravstvenog tima. Ova uloga uključuje uvođenje usluga upravljanja gojaznošću kroz detaljne intervjue sa pacijentima, kreiranje personalizovanih terapijskih planova, procenu lekova sa potencijalom za povećanje telesne mase kroz uslugu pregleda terapije, praćenje efikasnosti i bezbednosti lečenja, pružanje relevantnog savetovanja pacijentima i upućivanje pacijenata drugim zdravstvenim profesionalcima kada je neophodno. Gojaznost dovodi do značajnog povećanja volumena distribucije za lipofilne lekove i samo do malog ili umerenog povećanja za hidrofilne lekove. Uticaj gojaznosti na eliminaciju uticaja lekova je relativno mali u poređenju sa uticajem na distribuciju i varira u zavisnosti od specifičnog metaboličkog ili ekskretornog puta.