Biljni proizvodi u lečenju gojaznosti - Davkova, Iskra; Zhivikj, Zoran; Kukić-Marković, Jelena; Cvetkovik Karanfilova, Ivana; Stefkov, Gjoshe; Kulevanova, Svetlana; Karapandzova, Marija (Arhiv za farmaciju, 2024)
Lečenje prekomerne težine i gojaznosti lekovima obično je od kratkoročne koristi i često je povezano sa povećanjem telesne težine nakon prestanka terapije, neželjenim efektima lekova i rizikom od njihove zloupotrebe. Popularnost biljnih proizvoda potiče od njihovog prirodnog porekla, što navodi pojedince da ih upotrebljavaju u cilju zdravijeg i održivijeg pristupa mršavljenju i regulaciji telesne težine. Razumevanje načina na koji biljni proizvodi stupaju u interakciju sa biološkim sistemima je ključno za procenu njihovog terapeutskog potencijala. Biljne droge protiv gojaznosti i njihova jedinjenja mogu delovati kroz različitim mehanizmima, kao što su: suzbijanje apetita, blokiranje varenja i apsorpcije, stimulacija termogeneze, inhibicija adipogeneze i modulacija ovih procesa kroz ekspresiju gena. Fiziološki efekti i terapijska svojstva biljnih droga pripisuju se njihovim aktivnim sastojcima, kao što su polifenoli, tanini, flavonoidi, antocijanini, stanoli, steroli i alkaloidi. Takođe, analizirani su sinergistička delovanja različitih biljnih sastojka kako bi se poboljšali njihovi efekti protiv gojaznosti.