„Zelena“ RP-HPLC metoda za određivanje profila nečistoća amlodipina u tabletama - Gigopulu, Olga; Godzo, Hrisanta; Atanasovska, Biljana; Zafirova Gjorgievska, Marija; Poceva Panovska, Ana; Tonic-Ribarska, Jasmina; Acevska, Jelena; Brezovska, Katerina; Nakov, Natalija (Arhiv za farmaciju, 2024)
Porast nivoa svesti o važnosti očuvanja prirode podstakao je uvođenje koncepta zelene analitičke hemije (GAC), koji se odnosi na nekoliko važnih aspekata, uključujući održivi razvoj, uticaj na životnu sredinu i minimizaciju otpada. Cilj ovog istraživanja bio je da doprinese implementaciji ovog pristupa u farmaceutskoj industriji, zadržavajući pritom ključne aspekte i stroge zahteve kontrole kvaliteta lekova. Stoga je razvijena i optimizovana ekološki prihvatljiva i robusna metoda tečne hromatografije visokih performansi (HPLC) za određivanje srodnih supstanci amlodipina (AML) u filmom obloženim tabletama, uz upotrebu dizajna eksperimenata (DoE). Hromatografska separacija izvršena je na RP-select B koloni (250 x 4,0 mm, 5 μm), pri čemu je korišćena mešavina 0,04 M natrijum dihidrogen fosfat monohidrata (pH 4,0) i etanola (60:40 % v/v) kao mobilna faza. Optimizovani uslovi omogućili su separaciju dve određene nečistoće (nečistoća D i nečistoća F). Selektivnost metode potvrđena je upotrebom studija prinudne degradacije. Pristup analitičke ekološke skale i metrika AGREE potvrdili su da metoda odgovara principima GAC. Validirana metoda uspešno je primenjena za određivanje srodnih supstanci u tri uzorka sa tržišta, što pokazuje primenljivost ove metode u rutinskoj analizi.