Mogućnost zamene konvencionalnih organskih rastvarača zelenim dubokim eutektičkim rastvaračima u analitici lekova - Vasilić, Đorđe; Rašević, Marija; Zećević, Mira; Čarapić, Marija; Malenović, Andjelija (Arhiv za farmaciju, 2024)
Poslednjih godina, eutektički rastvarači privlače sve veću pažnju u različitim naučnim disciplinama. Njihova jedinstvena svojstva, kao što su niska toksičnost, biorazgradivost, niska cena i mogućnost primene u različitim oblastima, učinila su ih atraktivnom alternativom konvencionalnim organskim rastvaračima. U farmaceutskoj analizi, gde su sve veći zahtevi za ekološki prihvatljivim metodama, postavlja se pitanje da li eutektički rastvarači, kao „zeleni rastvarači“, mogu da zamene organske rastvarače. Ovaj rad istražuje potencijalnu primenu eutektičkih rastvarača u analizi lekova i ističe prednosti i izazove koje oni donose. Prikazani su primeri upotrebe eutektičkih rastvarača u hromatografiji i u ekstrakciji lekova iz različitih uzoraka. Pored toga, razmatrana je stabilnost i toksičnost eutektičkih rastvarača koji se koriste u analitičkim metodama. Na osnovu dostupnih podataka, može se zaključiti da eutektički rastvarači imaju značajan potencijal u pogledu upotrebe u analitičkim metodama u farmaceutskoj analizi i pružanja ekološki održive i efikasne alternative konvencionalnim organskim rastvaračima. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se bolje razumela njihova svojstva i optimizovala njihova primena u ispitivanju lekova.