Ispitivanje ciklodekstrina kao potencijalnih nosača likopena - Kulawik, Anna; Rosiak, Natalia; Miklaszewski, Andrzej; Cielecka-Piontek, Judyta; Zalewski, Przemysław (Arhiv za farmaciju, 2024)
Likopen je karotenoid sa visokom antioksidativnom aktivnošću. Brojne studije pokazuju njegove pozitivne efekte u prevenciji i ublažavanju mnogih bolesti. Međutim, zbog slabe rastvorljivosti u vodi, njegova upotreba je veoma ograničena. Razvijanje formulacije sa likopenom sa povoljnim terapijskim efektima omogućiće efikasniju upotrebu ovog sastojka. Cilj ovog rada je stoga bio da se superkritičnom ekstrakcijom dobiju preparati koji sadrže likopen, kao i dobijanje kompleksa likopena iz ekstrakta sa ciklodekstrinima radi poboljšanja njegove rastvorljivosti i povećanja njegovog antioksidativnog potencijala. Ekstrakti koji sadrže likopen dobijeni su ultrazvučnom ekstrakcijom acetona i ekstrakcijom u superkritičnoj fazi. Superkritični ekstrakt je kombinovan sa γ-ciklodekstrinom, β-ciklodekstrinom i 2-hidroksipropil-β-ciklodekstrinom. Za dobijene sisteme i ekstrakte urađene su Infracrvena spektroskopija Fourierove transformacije oslabljene ukupne refleksije (ATR-FTIR) i Rendgenska difrakcija (XRD) analize. Aparat sa lopaticama je korišćen za procenu in vitro rastvaranja, a sakupljeni uzorci su analizirani pomoću HPLC. Antioksidativna aktivnost je procenjena primenom 2,2-difenilo-1-pikrilohidrazil (DPPH) metode. Rezultati pokazuju da ciklodekstrini povećavaju rastvaranje likopena u kiseloj sredini i povećavaju antioksidativni potencijal jedinjenja. Zaključujemo da će razvoj formulacije koja sadrži kombinaciju likopena dobijenog superkritičnom ekstrakcijom i ciklodekstrina omogućiti širu i efikasniju upotrebu ovog sastojka.