Uloga lipida u serumu u patogenezi arterijske hipertenzije - Rafaqat, Saira; Rafaqat, Sana; Klisić, Aleksandra (Arhiv za farmaciju, 2024)
Hipertenzija je glavni doprinoseći faktor u pojavi kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta, zahvaljujući porastu prevalence ovog poremećaja. U kliničkoj praksi, dislipidemija i hipertenzija su često udružena stanja, vjerovatno zahvaljujući zajedničkim patofiziološkim karakteristikama, tj. disfunkciji endotela i gojaznosti. Shodno navedenom, ovaj revijski članak predstavlja zbirni prikaz uloge lipidnog profila u arterijskoj hipertenziji. Osobe sa arterijskom hipertenzijom često imaju više vrednosti ukupnog holesterola i triglicerida, više vrednosti koncentracije holesterola niske gustine, a niže vrednosti koncentracije holesterola velike gustine, u poređenju sa osobama koje nemaju hipertenziju. Ukupni holesterol i koncentracija holesterola niske gustine igraju značajnu ulogu u patogenezi arterijske hipertenzije, ali je nedovoljno studija koje ispituju povezanost triglicerida i koncentracije holesterola velike gustine u patogenezi arterijske hipertenzije. Buduće studije su potrebne kako bi rasvijetlile ulogu dislipidemije u hipertenziji.