Probiotički potencijal sojeva Enterococcus faecium izolovanih iz mlečnih proizvoda sa područja Zapadnog Balkana - Popović, Nikola; Terzić-Vidojević, Amarela; Brdarić, Emilija; Soković Bajić, Svetlana; Djokić, Jelena; Živković, Milica; Veljović, Katarina (Arhiv za farmaciju, 2023)
Rod Enterococcus je jedan od glavnih rodova koji pripada bakterijama mlečne kiseline i ima kontroverzni status, koji se ogleda u činjenici da su enterokoke prepoznate kao uzročnici bolničkih infekcija, dok se istovremeno koriste i kao probiotici i kao starter kulture. Pripadnici vrste Enterococcus nemaju opštepriznat bezbedni status, niti su uvršteni na liste bezbednih sojeva Evropske agencije za bezbednost hrane. Autohtoni mlečni proizvodi, posebno oni proizvedeni od sirovog mleka, predstavljaju bogate izvore vrsta Enterococcus faecium sa potencijalnim probiotičkim svojstvima. U ovoj studiji je istraživano prisustvo faktora virulencije i sposobnost adhezije vrsta En. faecium izolovanih iz mlečnih, autohtonih proizvoda sa područja Zapadnog Balkana sa ciljem boljeg razumevanja njihovog probiotičkog potencijala, kao i efekata koji doprinose unapređenju zdravlja korisnika.