Probiotici sledeće generacije: crevne bakterije koje unapređuju zdravlje - Golić, Nataša; Djokić, Jelena; Tolinački, Maja; Živković, Milica (Arhiv za farmaciju, 2023)
Poslednjih godina se veliki broj patoloških stanja i bolesti dovedi u vezu sa disbiozom crevne mikrobiote i promenama u njenom funkcionisanju. Razvoj savremenih metoda molekularne mikrobiologije, uključujući kulturomiku i integrativne pristupe kao što su sekvenciranje sledeće generacije, transkriptomska analiza dualne RNK sekvence i analiza metabolomike, omogućio je identifikaciju, kultivaciju i karakterizaciju novih anaerobnih, do sada nekultivisanih probiotika, nazvanih probiotici sledeće generacije. Pored toga, rezultati in vitro i in vivo studija proučavanja interakcija domaćina sa mikrobiotom pomogli su u rasvetljavanju mehanizama delovanja probiotika sledeće generacije. Na kraju, dobijeni podaci o probioticima sledeće generacije pomoći će da se prošire naučna saznanja o ovim bakterijama, kako u pogledu njihove bezbednosti, tako i u pogledu njihovog uticaja na zdravlje, otvarajući mogućnost za nove terapijske pristupe u prevenciji i terapiji metaboličkih bolesti, tumora, neurodegenerativnih i psihijatrijskih bolesti i drugih bolesti, u cilju ublažavanja simptoma bolesti i poboljšanja kvaliteta života pacijenata i njihovih porodica. Do sada najbolje opisani probiotici sledeće generacije su Akkermansia muciniphila, Fecalibacterium prauznitzii i Bacteroides fragilis.