Efekat imunostimulišućeg soja roda Limosilactobacillus kod pacova sa kolitisom izazvanim trinitrobenzensulfonatom (TNBS) - Lukić, Jovanka; Strahinić, Ivana; Milenković, Marina; Begović, Jelena (Arhiv za farmaciju, 2023)
Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita potencijal imunostimulišućeg soja Limosilactobacillus fermentum BGHI14 da smanji oštećenje tkiva debelog creva kod pacova sa kolitisom izazvanim 2,4,6-trinitrobenzensulfonskom kiselinom (TNBS). Pacovi Wistar soja su tretirani sojem L. fermentum BGHI14 u režimu preventivnog, terapijskog i kontinuiranog tretmana 22 dana pre i/ili 7 dana nakon primene TNBS. Nakon žrtvovanja, uzorci debelog creva su sakupljeni za izolaciju RNK, analizu ekspresije gena, histopatološke analize i merenje malondialdehida. Na osnovu telesnih težina pacova, histopatološih rezultata, nivoa malondialdehida i transkripcije IL-1β citokina i proteina tesnih međućelijskih veza (Tjp-1), preventivni i terapijski tretman su se pokazali kao najefikasniji u primenjenim uslovima. S druge strane, kontinuirano lečenje nije uticalo na intenzitet oštećenja tkiva. Uzimajući u obzir ove rezultate, razmotreni su mogući mehanizmi koji stoje iza zaštitnog delovanja imunostimulišućih probiotičkih bakterija u slučaju oštećenja mukozne barijere.