Uticaj mikrobiote creva na imunske reakcije relevantne za patologiju pluća - Popović, Dušanka; Malešević, Anastasija; Tucović, Dina; Kulaš, Jelena; Popov Aleksandrov, Aleksandra; Mirkov, Ivana (Arhiv za farmaciju, 2023)
Poznato je da bakterije prisutne u gastrointestinalnom traktu imaju ulogu u sprečavanju invazije patogenih mikroorganizama, regulaciji propustljivosti creva, varenju hrane, metabolizmu i imunskom odgovoru. Ove bakterije utiču na funkciju, održavanje homeostaze i ishod bolesti kako u gastrointestinalnom traktu, tako i u udaljenim organima kao što su pluća. Ovaj pregledni rad sumira trenutno dostupna znanja o osi creva-pluća. Prikazana je veza između bakterijskog sastava i/ili disbioze u crevima sa različitim bolestima kod ljudi kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, rekurentne infekcije respiratornog trakta i karcinom pluća, kao i podaci dobijeni u životinjskim modelima inflamacije pluća koji su pokazali da modulacija aktivnosti imunskog sistema leži u osnovi ove interakcije. Potencijalna upotreba prebiotika, probiotika i postbiotika u terapiji inflamacije u plućima je takođe prikazana.